8. 5. 2017.

Tarzetta catinus

Tarzetta catinus Holmsk.



Kod mene je uveliko počela sezona gljiva i nađoh puno zanimljivih čašica. Jednoj sam uradila mikroskopiju i utvrdila da se radi o vrsti Tarzetta catinus.



Postoje dve skoro identične vrste iz tog roda pa je neophpdna mikroskopija da bi se razlikovale. A razlikuju se po vrhovima parafiza. (Parafize su sterilne hife u himeniji nekih vrsta gljiva, haploidne kod Ascomycotina ili dikariotske kod Basidiomycotina, granate ili negranate - iz knjige Ibrahima Hadžića, Ilustrovani rečnik sveta gljiva). Naime kod Tarzetta catinus vrhovi parafiza su granati i malo prošireni i zakrivljeni, što kod druge slične vrste Tarzetta cupularis to nije slučaj.
(Parafize su oni končići pored askusa.)


Isto tako za pravilnu determinaciju bitno je i stanište na kome se gljiva nalazi. Tarzetta cupularis je sitnija od Tarzetta catinus, retko se nalaze plodna tela T. cupularis koja su veća od 1cm. T. cupularis se uvek nalazi pored vode, a T. catinus je dalje od vode, svuda po šumi i krupnija je.
Na ovom sajtu ima lepo objašnjena razlika između ove dve vrste gljiva http://www.mycoquebec.org/bas.php?post=&trie=T&l=l&nom=Tarzetta%20catinus%20/%20P%C3%A9zize%20en%20creuset&mic=oui&tag=Tarzetta%20catinus&gro=86


Нема коментара:

Постави коментар